OBJAVE

Življenje je kot bonboniera, ali kako kopičimo karmo

Predstavljajmo si, da imamo pred sabo pet bonbonier in vsaka simbolizira eno naše življenje.

Odpremo prvo bonboniero in s pogledom začnemo izbirati praline. Ene so nam na prvi pogled všeč, druge ne. Seveda si mi želimo izbrati takšno, ki ima tudi dobro polnilo. Ampak mi ne vemo, kakšno polnilo je v posamezni pralini, zato izberemo po občutku in všečnosti njene oblike.

Ene praline so sladke in se nam kar stopijo v ustih, zato si želimo takih še pa še pa še ... Potem so v bonbonieri tudi manj slastne – recimo, za silo so prebavljive! In potem so v bonbonieri še praline z bolj grenkimi polnili. Ko vanje ugriznemo, se skremžimo in jih izpljunemo, ker se nam ne zdijo dobre. Take praline ostanejo v škatlici in se jih več ne dotaknemo.

Zdaj vstopi v igro slaščičar Saturn, gospodar Karme. On »mrtvo, hladno« te preostale praline preloži v naslednjo, torej drugo bonboniero. In mi jo v novem življenju odpremo. Spet si ogledujemo praline in ker že od prej vemo, da tiste, ki so ostale iz prejšnje bonboniere, niso dobre in so še postarane za po vrh, jih spet pustimo v bonbonieri nedotaknjene. Slaščičarja to nič kaj ne moti in jih spet samo lepo mehansko preloži v tretjo bonboniero, pa potem še v četrto in nazadnje v peto.

No in zdaj mi odpremo peto bonboniero. Wow! Kakšno presenečenje! V njej imamo samo ena vrsto pralin – tisto, ki je v prejšnjih štirih bonbonierah ostala nedotaknjena. Logično, a ne! Saj smo vse ostale že pojedli!

Kaj pa zdaj?! Ja, zdaj pa nimamo več izbire, a ne! Nekam moramo ugrizniti.

Ugriznemo in se kremžimo in zvijamo od neugodja in bolečin. Brbončice se krčijo, trese nas. Mi pa počasi žvečimo, okušamo … kot da smo na slow food pogostitvi, na katero se nismo sami povabili. In ker je zdaj to edina vrsta pralin, ki jih imamo na razpolago, se počasi nanje privadimo in jih grižljaj za grižljajem sprejemamo, kajneda.

Podobno je z življenjskimi lekcijami v sosledju inkarnacij. Nas slaščičar Saturn, gospodar Karme, pa je tisti, ki potrpežljivo čaka, da pojemo vse, kar je na meniju!